Projecten

Bij Huisartsenzorg Peulen denken we graag mee met jouw persoonlijke situatie zodat jouw gezondheid verbetert. Vaak kan dit zonder dat we direct medicatie hoeven voor te schrijven. We zetten ons in voor zinnige zorg en kijken op een nieuwe manier naar klachten. Onderstaande projecten en initiatieven geven meer uitleg over onze vernieuwende manier van denken en behandelen.

Lees hieronder meer informatie over onze projecten en initiatieven.

Computer met website Thuisarts.nl
BenZoMoe

Langdurig gebruik van slaapmedicatie kan gevaarlijk zijn. Een slaapmedicijn uit de groep Benzodiazepines is een verslavend middel waarbij de kans op bijwerkingen, valrisico en andere complicaties, chronische ziekten en vroege sterfte toeneemt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen met slaapmedicatie niet meer of beter slapen dan mensen zonder slaapmedicatie. Dit komt omdat slaapmedicatie je suf maakt. Mensen met slaapmedicatie herinneren zich hierdoor niet dat ze slecht geslapen hebben. Om deze redenen zijn wij tegen het langdurige gebruik van slaapmedicatie. Wij moedigen onze patiënten aan hiermee te minderen of te stoppen door hen bewust te maken van de gevaren en samen te kijken naar mogelijke manieren om te stoppen met slaapmedicatie. Heb je vragen over je slaapmedicatie? Je kunt een afspraak maken met je apotheek om dit te bespreken. Uiteraard kun je ook met je vragen terecht op het spreekuur bij de huisarts. Mocht je interesse hebben in een andere aanpak om je slaapproblemen te verbeteren, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een slaapoefentherapeut. Een slaapoefentherapeut bij jou in de buurt kun je vinden via www.slaapoefentherapie.nl.

 

De internist in de huisartsenpraktijk

Voor veel ziektebeelden binnen de interne geneeskunde zijn dure hightech mogelijkheden van het ziekenhuis helemaal niet nodig. Een uitgebreid gesprek, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek of een simpel radiologieonderzoek leveren vaak al de antwoorden op die nodig zijn voor een goede behandeling. Wij werken samen met een internist die regelmatig spreekuur houdt binnen onze praktijk. Vanuit de visie ‘dichtbij als het kan en ver weg als het moet’ word je laagdrempelig en snel geholpen. Als blijkt dat je toch meer specialistische zorg nodig hebt, word je doorverwezen naar de internist in het ziekenhuis. De internist houdt zich vooral bezig met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van de inwendige organen van volwassenen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan suikerziekte, ziekten van de schildklier, hoge bloeddruk, overgewicht, botontkalking, bloedarmoede, buikpijn of moeheid. Een bezoek aan onze internist gaat van jouw eigen risico af, maar is minder duur dan een bezoek aan de internist in het ziekenhuis.

Gezinscoach

Loopt het bij jullie thuis niet helemaal lekker? Zijn er veel spanningen, ruzies of wordt er niet gepraat? Of heb je eenvoudige vragen over de opvoeding of andere problemen die in een gezin voor kunnen komen? Een gezinscoach helpt om weer de rust terug te krijgen in jullie gezin. Bovendien is een gezinscoach goed op de hoogte van de mogelijkheden voor verwijzing van kinderen naar een psycholoog of psychiater wanneer dat nodig is, en weet zij waar de kortste wachttijden zijn en welke organisaties vanuit het jeugdzorgbudget van de gemeente vergoed worden. Wij hebben wekelijks een gezinscoach in onze praktijk waaraan vertrouwelijk in een neutrale omgeving jouw vragen gesteld kunnen worden. Als het nodig is kan na dit gesprek verdere begeleiding of hulp via de officiële weg ingezet worden.
Wat doet een gezinscoach?

  • Het achterhalen van de oorzaak van ruzies (om ruzies voortaan te verminderen)
  • Hulp bij opvoeden; de gezinscoach geeft tips en adviezen
  • Het helpen met aanbrengen van structuur binnen het gezin, zodat iedereen beter weet waar hij of zij aan toe is
  • Gezinsleden met elkaar te laten praten (over moeilijke onderwerpen)
  • Het aanleren van nieuwe vaardigheden aan het gezin
  • Het uitbreiden van het sociale netwerk van het gezin
  • Hulp bij schulden of administratieve ondersteuning
  • Indien nodig (adviseren bij) verwijzing van kinderen naar jeugdGGZ
Ontregel de zorg

De huisartsen krijgt er steeds meer taken bij. Vaak is behandeling door de huisarts goedkoper dan bij andere zorgaanbieders zoals medisch specialisten. Ergens is dit fijn want hierdoor blijft er voor andere beroepsgroepen meer budget over om mensen goed te kunnen helpen. Ook stijgt de zorgpremie hierdoor minder hard. Er zijn landelijk duidelijke afspraken gemaakt wie wat doet, zie verwijsafspraken.nl. Wij merken echter dat steeds meer instanties of zorgaanbieders van deze afspraken afwijken. Voorbeelden hiervan zijn overheidsinstellingen die verklaringen van de huisarts vraagt, instanties die onnodige verwijzingen of verklaringen van de huisarts vragen, of medisch specialisten die na het voorschrijven van medicatie geen herhaalrecept willen maken of na het doen van een operatie bij problemen mensen eerst contact laten opnemen met de huisarts in plaats van deze mensen zelf te zien. Wij werken hier niet aan mee en proberen samen met vele huisartscollega’s deze mentaliteit te veranderen door vast te houden aan de landelijke afspraken die hierover gemaakt zijn. Dit doen we om te voorkomen dat de huisartsenpraktijk te veel op zijn bordje krijgt. Zo willen we de huisartsenzorg nu en in de toekomst beschikbaar houden voor iedereen.

Voor jou kan dit soms voelen alsof je van het kastje naar de muur wordt gestuurd, als je door verschillende behandelaars naar elkaar wordt verwezen (zoals de specialist of poli die zegt dat je de huisarts moet bellen, terwijl je van ons hoort dat je de specialist moet bellen). Wij baseren ons altijd op landelijke afspraken, die gemaakt zijn met o.a. de landelijke verenigingen van huisartsen, specialisten en apothekers. Deze afspraken zijn o.a. terug te vinden op verwijsafspraken.nl
Het kan zijn dat wij je inderdaad vragen om opnieuw contact op te nemen met een instantie of specialist nadat die eerder (onterecht) hebben gezegd dat je de huisarts moet bellen. Als puntje bij paaltje komt laten we jou echter nooit de dupe worden van dit cultuurprobleem. Dus als het na enkele pogingen echt niet lukt helpen we je!

Wij spreken zelf de betrokken andere partij ook actief aan op het oneigenlijk verwijzen van mensen naar de huisarts. Wij geloven dat hoe lastiger we het “afschuiven” in de zorg maken, hoe sneller we dit stoppen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de huisartsenzorg zoals die bedoeld en nodig is nu en in de toekomst beschikbaar blijft. Uiteindelijk heb ook jij als patiënt hier meer gezondheidswinst van. Dit kunnen we alleen samen doen!

Provico

De organisatie Provico zorgt ervoor dat wij goed kunnen samenwerken met alle welzijnsorganisaties en geestelijke gezondheidszorg instellingen in de regio. Ook zorgt Provico ervoor dat onze kennis over de geestelijke gezondheid op pijl blijft. Samen met Provico en haar partners proberen we mensen met psychische hulpvragen zo goed en snel mogelijk te helpen. Zo is er in sommige gevallen een eenmalige beoordeling mogelijk door een psychiater in dienst van Provico. Hierdoor hoeven we niet altijd door te verwijzen naar de 2e lijn, waar we soms te maken hebben met erg lange wachtlijsten. En mochten we toch moeten doorverwijzen, dan weten we door deze samenwerking wat voor u de best passende plek is.

 

Welzijn op recept

Soms hebben mensen last van vermoeidheid, nek- of rugpijn, stress, somberheid of angst. In plaats van direct medicatie voor te schrijven kijken we met Welzijn op recept naar de achterliggende oorzaak van klachten. Vaak ligt er namelijk iets onder deze klachten. Je kunt hierbij denken aan het verliezen van een baan, een overlijden, ziek zijn en hierdoor minder kunnen.

Via Welzijn op Recept word je doorverwezen naar een welzijnscoach. De welzijnscoach kijkt naar jouw leven en naar wat jij belangrijk vindt. Door te kijken wat je wel kunt in plaats van wat je verloren bent. De welzijnscoach werkt hiermee nauw samen met ons, de gemeente en andere zorgverleners of instanties. Zo zorgen we er samen voor dat we niet alleen maar de klacht onderdrukken met medicatie maar dat het probleem bij de wortels aangepakt wordt zodat je vanuit eigen kracht je beter voelt voor nu en in de toekomst. Hij/zij krijgt geen medische voorgeschiedenis van je, en gaat op deze manier blanco het gesprek met je aan op basis van het gedachtengoed van Positieve Gezondheid.

Zinnige Zorg

Wij staan voor zinnige zorg. Zinnige zorg houdt in dat wij alleen dingen doen die wetenschappelijk bewezen van positieve invloed zijn voor het herstelproces, ziekteverloop of de kwaliteit van leven. Dit betekent dat wij aanvullend onderzoek, behandelingen, verwijzing of medicatie alleen uitschrijven als dit echt van toegevoegde waarde is. De vraag voor aanvullende diagnostiek begrijpen en respecteren wij. Het komt echt heel vaak voor dat aanvullende diagnostiek (zoals bijvoorbeeld een bloedprik, röntgenfoto of scan) niet nodig is om een diagnose te stellen of een klacht te behandelen. Diagnostiek is dan dus eigenlijk niet nuttig omdat het niets verandert aan het beloop of het beleid. Buiten dat onnodige diagnostiek uiteraard geld kost, kan het ook schade opleveren. Zo komt het geregeld voor dat bij een onderzoek iets gevonden wordt waarvan je niet zeker weet wat het is. Om meer zekerheid te krijgen wil je dan natuurlijk meer onderzoek doen. Regelmatig gaat dit gepaard gaat met risico’s, zoals extra belasting door röntgenstraling (wat een verhoogd risico geeft op kanker), het aanprikken of wegsnijden van een stukje weefsel om onder de microscoop te bekijken (waarbij per ongeluk schade kan ontstaan aan het aangeprikte weefsel zelf of omringende organen of zenuwen), of het doen van een kijkoperatie (met uiteraard risico op complicaties). Hierbij kan soms zelfs onherstelbare schade ontstaan. De huisarts heeft veel kennis en ervaring in het beoordelen van wanneer aanvullend onderzoek nuttig en zinnig is, en wanneer het niet nodig is. Wij nemen graag de tijd om dit aan je uit te leggen, wanneer aanvullend onderzoek wel of niet nodig is. We proberen samen met jou te achterhalen waar je ongerust over bent en proberen je waar mogelijk zonder aanvullend onderzoek gerust te stellen. Zo voorkomen we niet alleen onnodig onderzoek bij jou, maar zorgen we ook dat de zorg in Nederland betaalbaar blijft voor ons allemaal. En zorgen we zo samen zelfs dat de zorg beschikbaar blijft voor mensen die het echt nodig hebben.